اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد؟

به گزارش وبلاگ پرودا، یکی از روش های مهم برای تشخیص سهام مناسب در بازار بورس، تحلیل تکنیکال است. از تحلیل تکنیکال برای ارزیابی سهام با توجه به فرایند نمودارها استفاده می گردد. هنگامی که تکنیکالیست ها مشغول تحلیل یک سهم هستند، اغلب از اندیکاتورهای گوناگونی استفاده می نمایند. معامله گران باید بدانند که از میان هزاران گونه مختلف اندیکاتور، کدام را انتخاب نمایند که کارایی بیشتری برای شان دارد و با نوع کارکرد آن آشنا باشند و از اندیکاتوری استفاده نمایند که با استراتژی معاملاتی آن ها متناسب باشد. برای آشنایی با این ابزار تحلیلی در این مقاله می خوانیم که اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد؟ سپس به آنالیز جزئیات اندیکاتورها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد؟

اندیکاتور چیست؟

تحلیل تکنیکال نوعی استراتژی برای ارزیابی سرمایه گذاری و شناسایی فرصت های آغاز معامله است. با این تحلیل، فرایندهای آماری از سابقه معاملات، نوسان قیمت و حجم معاملات به دست می آید. بر خلاف فاندامنتالیست ها یا تحلیل گران بنیادی که به دنبال معین ارزش خالص و ذاتی یک سهم بر پایه داده های مالی و مالی هستند؛ تکنیکالیست ها بر اساس الگوهای قیمتی، سیگنال های خرید و فروش و سایر ابزارهای نمودارخوانی را ارزیابی می نمایند تا ضعف یا توان یک سهم را آنالیز نمایند.

اندیکاتورها در این میان به یاری تکنیکالیست ها آمده تا به جای پایه های اساسی بازرگانی، مانند عایدی، سود یا سود ناخالص بر سابقه معاملات، مانند قیمت، حجم معاملات و اختیار تبعی متمرکز شوند. معامله گران فعال اندیکاتورها را مورد استفاده قرار می دهند تا تحرک قیمت را در دوره ای کوتاه مدت تحلیل نمایند. هرچند سرمایه گذاران بلند مدت هم ممکن است برای شناسایی نقاط ورود و خروج، از اندیکاتورها استفاده نمایند. قبل از هر چیز باید بدانیم وظیفه و نقش اندیکاتور چیست و چرا از آن استفاده می گردد. اندیکاتورها سه وظیفه مهم بر عهده دارند که عبارتند از: گوش به زنگ بودن، تثبیت و پیش بینی.

گوش به زنگ بودن:

یک اندیکاتور می تواند مانند یک هشدار عمل کند. هشداری که برای مطالعه دقیق تر نوسان قیمت اعلام می گردد. به اسم مثال هنگامی که مومنتوم در حال کم رنگ شدن است، ممکن است سیگنال قابل توجهی برای شکسته شدن حمایت باشد یا هنگامی که یک دایور جنس مثبت و چشمگیر وجود داشته باشد، شاید می خواهد هشداری مبنی بر شکسته شدن مقاومت باشد.

تثبیت:

می توان از اندیکاتورها برای تثبیت سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد. مثلا اگر شکستی روی نمودار وجود داشته باشد، می توان برای اثبات این شکست یک میانگین متحرک متقاطع استفاده گردد.

پیش بینی:

بیشتر معامله گران بازار بورس بر این باورند که می توان از اندیکاتور برای پیش بینی فرایند حرکتی یک سهم استفاده کرد. نکته ای که باید به آن دقت کنیم این است که اندیکاتور ها فقط راهنمای ما هستند و نباید معامله گران به نوسان قیمت یک سهم بی توجه باشند و تنها بر اندیکاتور متمرکز شوند. هنگامی که اندیکاتورها سیگنال های خرید و فروش را صادر می نمایند، باید از این سیگنال ها در کنار سایر ابزار تکنیکال استفاده کنیم. ممکن است یک اندیکاتور سیگنال خریدی را صادر کند، اما یک الگوی مثلثی نزولی و قله های نزولی روی نمودار وجود داشته باشد که این موضوع نشان دهنده اشتباه در سیگنال است.

اندیکاتورها چگونه کار می نمایند؟

اندیکاتور سیگنال هایی ابتکاری و بر پایه الگوهای قیمتی هستند که قیمت روزانه یا حجم معاملات یک سهم این سیگنال ها را ایجاد می نماید. همان طور که گفتیم تکنیکالیست ها از این اندیکاتورها استفاده می نمایند تا با تحلیل قیمت و حجم گذشته یک سهم، تحرک قیمتی آن سهم را در آینده پیش بینی نمایند. اندیکاتورهایی که معامله گران بیشتر مورد استفاده قرار می دهند، عبارتند از: شاخص توان نسبی (RSI)، شاخص جریان پول (MFI)، استوکاستیک ها (MACD) و باندهای بولینگر.

اندیکاتورها به صورت ابتکاری یا بر اساس روابط ریاضی مبتنی بر قیمت روزانه یا حجم معاملات درست شده اند و تکنیکالیست ها از آن ها برای جست و جوی داده های تاریخی قیمت استفاده می نمایند تا نقطه ورود و خروج خود را در معاملات معین نمایند.

در واقع اندیکاتورها با روابط ریاضی، اثر پرایس اکشن را فیلتر می نمایند. با وجودی که اندیکاتورها از مشتقات پرایس اکشن هستند، ولی انعکاس دقیقی از آن را ارائه نمی دهند. بنابراین بهتر است هر تحلیلی که با استفاده از اندیکاتورها حاصل می گردد، به همراه پرایس اکشن در فکر ما جای بگیرد. گفتنی است که اندیکاتورهای متعددی برای تحلیل تکنیکال وجود دارد اما عموما به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: پوشش دهنده ها (اندیکاتورهای فرایندی) و اسیلاتورها.

در تحلیل تکنیکال، یادگیری خواندن اندیکاتورها نوعی هنر است تا علم. استفاده از یک اندیکاتور روی نمودار سهم های گوناگون، نشان داده است که آن ها الگوهای رفتاری متفاوتی از خود نشان می دهد. مثلا اندیکاتورهایی که در سهام یک بانک عملکرد مناسبی از خود نشان می دهند، ممکن است برای یک ارز دیجیتال عملکرد مشابهی نداشته باشند. مهارت به کارگیری اندیکاتورها با مطالعه و تحلیل دقیق و با گذر زمان ایجاد خواهد شد. با پیشرفت این مهارت ها، شما می توانید به مرور به استراتژی شخصی خود دست پیدا کنید.

اندیکاتورهای معروف را بشناسیم!

با توجه به این که امروزه تعداد زیادی اندیکاتور برای تحلیل تکنیکال در دسترس همه است و روز به روز هم به این تعداد اضافه می گردد.؛ انتخاب یک اندیکاتور برای پیروی در میان این حجم انبوه از اندیکاتورهای موجود، سخت است. علاوه بر این تنها تعداد محدودی از آن ها منظره تازه ای ارائه می دهند و ارزشمند هستند. بنابراین اندیکاتور مناسب برای تحلیل تکنیکال خود را با احتیاط و اعتدال انتخاب کنید. در ادامه به معرفی چند اندیکاتور معروف و کاربردی پرداخته ایم.

  1. اندیکاتور باندهای بولینگر (bollinger bands)

این اندیکاتور از دو نوار نوسانی تشکیل شده است که در قسمت بالایی و پایینی نمودار اصلی در حرکت هستند. زمانی که هیجانات در بازار بورس قالب باشند، یعنی زمانی که سهم از نظر قیمتی در نوسان های شدید واقع شده است، این نوارهای بالا و پایینی پهن تر می شوند و در مقابل زمانی که نوسانات در قیمت سهم کم است، فاصله این دو نوار از هم کمتر خواهد شد. تحلیل گران و فعالین بازار بورس با آنالیز همین فاصله بین دو نوار در این اندیکاتور می توانند نقاط ورود یا خروج از سهم را تشخیص دهند.

  1. اندیکاتور ابر ایچیموکو (ichimoku cloud)

ابر ایچیموکو یک اندیکاتور مهم و همه کاره در فرآیند تحلیل تکنیکال است. با استفاده از این اندیکاتور می توان نقاط حمایت و مقاومت سهم را تشخیص داد. علاوه بر این برای تشخیص فرایند قیمت، سنجش شتاب و یافتن سیگنال های معاملاتی هم می توان از این اندیکاتور استفاده کرد.

  1. اندیکاتور میانگین متحرک (moving average)

اندیکاتور میانگین متحرک از نوع اندیکاتورهای دنبال نماینده است که از تغییرات قیمت سهم، اطلاعات لازم را کسب می نماید. این نوع اندیکاتور برعکس اندیکاتورهای دیگر، قیمت آینده سهم را پیش بینی نمی نماید، بلکه کاربرد اصلی آن معین کردن جهت فعلی سهم در بازار است. دقت کنید که تحرک و نوسان اندیکاتور میانگین متحرک نسبت به قیمت سهم کمتر است زیرا بر اساس میانگین قیمت های گذشته رسم می گردد.

به اسم جمع بندی می توانیم بگوییم که تحلیل تکنیکال از ابزارهای قدرتمند تحلیل سهم در بازار سرمایه است. در فرآیند تحلیل تکنیکال ما از اندیکاتورها استفاده می کنیم تا فرایند آینده سهم را با توجه به حجم معاملات و قیمت آن پیش بینی کنیم. در این مقاله گفتیم که اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد و به آنالیز بعضی از اندیکاتورهای پرطرفدار و ویژگی های آن ها پرداختیم. به منظور یادگیری بیشتر این ابزار و چگونگی استفاده از آن می توانید به مراکز آموزش بورس مطلع مراجعه کنید. کارگزاری مطلع، با برگزاری دوره تحلیل تکنیکال این امکان را برای علاقه مندان ایجاد نموده است تا بتوانند با یادگیری این تحلیل، فرایند بازار را پیش بینی و معاملات موفقی را تجربه نمایند.

منبع: فرارو

به "اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اندیکاتور چیست و چه کاربردی دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید