شوشتر نو اثری با هویت ملی و پشتوانه فرهنگی

به گزارش وبلاگ پرودا، با کوشش مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان و پس از گفتگو در شورای ثبت ملی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انتها، بافت تاریخی فرهنگی شهرک شوشتر نو در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد، اما این که ثبت این اثر چه روندی را طی کرد و چه ویژگی هایی از شوشترنو یک اثر ثبت ملی ساخت، موضوعی است که در ادامه این گزارش به آن پرداخته خواهد شد.

شوشتر نو اثری با هویت ملی و پشتوانه فرهنگی

شوشترنو یکی از شهرک های جدید خوزستان است که با هدف اسکان کارگران شرکت کشت و صنعت کارون در حدفاصل دهه های چهل و پنجاه در کنار شهر قدیم شوشتر بنا شده است. بافت این شهرک از آثار دوره معاصر است و در طراحی و ساخت این بافت از معماری ایرانی اسلامی بافت تاریخی شوشتر الگوبرداری شده که این موضوع موجب خلق یک اثر منحصربه فرد و با ارزش شده است.

شهرک شوشترنو توسط دکتر کامران دیبا یکی از اساتید مطرح کشور طراحی و احداث شده است. شخصی که در سال 2000 میلادی پیروز به کسب یکی از بهترین جایزه های معماری و شهرسازی، یعنی جایزه آقاخان در جهان شد.

دکتر کامران دیبا خالق آثار فاخری همچون موزه معاصر تهران و بخش هایی از دانشگاه جندی شاپور است و بارها در مصاحبه های خود یکی از بهترین کارهای خود را احداث شهرک کارگری شوشترنو عنوان نموده است.

پس از اخبار منتشرشده مبنی بر تخریب یکی از بناهای واقع در بافت ارزشمند شهرک شوشترنو، بلافاصله از سوی معاونت و یگان حفاظت میراث فرهنگی خوزستان نسبت به آنالیز موضوع و نحوه تخریب و دلایل آن اقدام شد.

به همین دلیل برای جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف و تخریب های احتمالی بعدی، مکاتبات متعددی از سوی میراث فرهنگی خوزستان با شهرداری و فرمانداری شوشتر انجام شد. پس از انجام مراحل اولیه حفاظت، نسبت به تشکیل کارگروه حفاظت از این بافت باارزش متشکل از رئیس اداره شوشتر، مدیر پایگاه جهانی سازه های آبی تاریخی شهرستان و کارشناسان مرتبط با موضوع اقدام و پایش های منظم و مستمر در راستای تهیه پفراینده ثبتی شروع شد

روز 28 اردیبهشت ماه 99 سیدحکمت الله موسوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به منظور بازدید میدانی همچنین آنالیز فرایند تهیه پفراینده ثبتی بافت شوشتر نو در اداره شوشتر حضور یافت.

بعد از آنالیز پفراینده ثبتی، بازدید میدانی از بافت تاریخی شوشتر و شوشتر نو و همچنین تعدادی از بناهای تاریخی در دستور کار کارگروه به ریاست مدیرکل استان نهاده شد که در نهایت به همت مدیر پایگاه جهانی سازه های آبی و مسئول اداره شوشتر و نیز کارشناسان آن اداره، پفراینده ثبتی بافت تاریخی فرهنگی شوشترنو آماده شد.

این پفراینده 30 اردیبهشت ماه و هم زمان با دومین روز از هفته میراث فرهنگی در شورای ثبت ملی کشور ارائه شد که در نهایت، واجد ارزش فرهنگی تاریخی شناخته شد و به ثبت رسید.

در جلسه ای که با حضور محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی کشور، اعضا شواری ملی ثبت و همچنن احمدرضا حسینی بروجنی معاون میراث فرهنگی خوزستان محمدرضا بهادری مدیر پایگاه میراث جهانی شوشتر تشکیل شده بود، پس از دفاعیات معاون میراث فرهنگی استان و مدیر پایگاه جهانی سازه های آبی شوشتر، با اکثریت آراء رأی بر ثبت این اثر تاریخی فرهنگی داده شد.

شهرستان شوشتر دارای 350 اثر ثبت ملی و 13 سند تاریخی در فهرست میراث فرهنگی است.

* گزارش از جواد خراسانی کارشناس روابط عمومی و امور بین الملل اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان

منبع: میراث آریا

به "شوشتر نو اثری با هویت ملی و پشتوانه فرهنگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شوشتر نو اثری با هویت ملی و پشتوانه فرهنگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید